Ισπανία: Η Γιολάντα Ντίαθ παραιτήθηκε από την ηγεσία του αριστερού κυβερνητικού εταίρου Sumar – Παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ισπανία: Η Γιολάντα Ντίαθ παραιτήθηκε από την ηγεσία του αριστερού κυβερνητικού εταίρου Sumar - Παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Η Γιολάντα Ντίαθ, δεύτερη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ακροαριστερού κινήματος Sumar, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή της από τη θέση του συντονιστή του κινήματος, λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές, όπου νίκησε η δεξιά.

“Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη θέση του συντονιστή του Sumar,” δήλωσε η Ντίαθ, η οποία, παρόλα αυτά, θα διατηρήσει τη θέση της στην εκτελεστική επιτροπή του κινήματος. “Οι πολίτες μίλησαν και αποδέχομαι τις συνέπειες,” πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια συζήτηση” εντός του Sumar, το οποίο συμμετέχει σχεδόν όλα τα κόμματα της ακραίας αριστεράς “και με αυτήν την απόφαση, δίνω το εναρκτήριο λάκτισμα,” δήλωσε η Ντίαθ, που είναι υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Η ισπανική ακροαριστερά υποχώρησε στις ευρωεκλογές της Κυριακής, εκλέγοντας συνολικά μόνο πέντε ευρωβουλευτές, από έξι που είχε το 2019, με φόντο τις έριδες μεταξύ του Sumar και του Podemos: το Sumar εξέλεξε 3 ευρωβουλευτές και το Podemos, το ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, 2. Το Podemos εντάχθηκε στο Sumar πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, αλλά αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα.

Νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία αναδείχτηκε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με 22 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ λαμβάνει 20 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox αύξησε τη δύναμή του από τέσσερις έδρες το 2019 σε έξι. Ένα νέο κόμμα, το “Η γιορτή τελείωσε,” που θεωρείται ακροδεξιό και ιδρύθηκε από έναν αμφιλεγόμενο Youtuber, μπαίνει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τρεις έδρες.

Exit mobile version