Δηλώσεις Γεραπετρίτη για Β. Μακεδονία: “Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται – Προαπαιτούμενο η αποχή από διχαστική ρητορική”

Δηλώσεις Γεραπετρίτη για Β. Μακεδονία: "Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται – Προαπαιτούμενο η αποχή από διχαστική ρητορική"

“Η πιστή τήρηση των διεθνών συνθηκών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου και αυτονόητη υποχρέωση για τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγες μέρες πριν τον διορισμό της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

Η Αθήνα παραμένει σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και την στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αγνοεί την erga omnes χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

“Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται”, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Newsbomb, επισημαίνοντας ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες και διχαστική ρητορική είναι απαραίτητη τόσο για τη σταθερότητα της περιοχής όσο και για την πρόοδο των υποψήφιων χωρών προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συνθήκη που κυρώθηκε με νόμο και δεσμεύει απολύτως τα μέρη, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης. Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, οι θεμελιώδεις όροι της Συμφωνίας έχουν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας και αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.”

Exit mobile version