Κωστής Χατζηδάκης: Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου – Στη θέση του, το Τέλος Συναλλαγής

Κωστής Χατζηδάκης: Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου - Στη θέση του, το Τέλος Συναλλαγής

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτάσεις για την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με το τέλος συναλλαγής, έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά τα εξής:

  1. Αντικατάσταση του Τέλους Χαρτοσήμου: Το τέλος χαρτοσήμου θα αντικατασταθεί από το τέλος συναλλαγής, το οποίο θεωρείται ως πιο σύγχρονο και ευέλικτο φορολογικό πλαίσιο.
  2. Εφαρμογή μόνο σε ρητώς καθορισμένες συναλλαγές: Το τέλος συναλλαγής θα επιβάλλεται μόνο σε συμβάσεις και συναλλαγές που ορίζονται ρητώς από τον νόμο.
  3. Αποκλεισμός από άλλους φόρους: Δεν θα επιβάλλεται σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.
  4. Συμμετοχή φορολογικών κατοίκων ή με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα: Το τέλος συναλλαγής θα επιβάλλεται σε συναλλαγές όπου τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  5. Ρύθμιση ζητημάτων: Το νέο φορολογικό πλαίσιο ρυθμίζει με σαφήνεια ζητήματα όπως το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, ο υπόχρεος προς απόδοση του φόρου, ο βαρυνόμενος με τον φόρο και άλλα σχετικά.
  6. Ψηφιακή διαδικασία απόδοσης: Το τέλος συναλλαγής θα αποδίδεται με ψηφιακή διαδικασία.
  7. Κατάργηση περιπτώσεων επιβολής χαρτοσήμου: Πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου θα καταργηθούν με την εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου.
  8. Ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης: Για ορισμένες κατηγορίες του τέλους συναλλαγής θα τεθεί ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης.
Exit mobile version