Γερμανία: Παραίτηση της υφυπουργού Παιδείας και Έρευνας

Γερμανία: Παραίτηση της υφυπουργού Παιδείας και Έρευνας

Η Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Ζαμπίνε Ντέρινγκ παραιτήθηκε χθες, έπειτα από αποκαλύψεις εσωτερικής αλληλογραφίας που αφορούσαν την διακοπή χρηματοδότησης επιστημόνων που επέκριναν τη μεταχείριση φοιτητών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κατά τη διάρκεια κατάληψης υπέρ των Παλαιστινίων.

Η εσωτερική αλληλογραφία, που αποκαλύφθηκε από την εκπομπή Panorama της ARD, αναφέρει ότι η Υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ (FDP), εξέφρασε ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο αποσύρσεως χρηματοδότησης από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς ερευνητές, οι οποίοι είχαν υπογράψει ανοιχτή επιστολή κατά της διοίκησης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της μεταχείρισης των φοιτητών κατά τη διάρκεια της κατάληψης.

Στην επιστολή τους, οι ερευνητές υποστήριξαν το δικαίωμα των φοιτητών να διαμαρτύρονται, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούσαν με τα συγκεκριμένα αιτήματα των διαδηλωτών. Επιπλέον, κάλεσαν τη διοίκηση να αποφύγει αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των φοιτητών και περαιτέρω ποινικές διώξεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας, πολλοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα – και όχι μόνο – στράφηκαν κατά της κυρίας Σταρκ-Βάτσινγκερ, ζητώντας την παραίτησή της. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υφυπουργός Ντέρινγκ αναγνώρισε την ευθύνη της σε άλλο εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως παρεξήγηση.

Η Ζαμπίνε Ντέρινγκ είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας με ειδίκευση στην ηθική και έχει διατελέσει καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν πριν από τον διορισμό της στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας τον Φεβρουάριο του 2023.

Exit mobile version