Φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών: Μετά τον Σεπτέμβριο έρχονται αλλαγές

Φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών: Μετά τον Σεπτέμβριο έρχονται αλλαγές

Η προαναγγελθείσα αναθεώρηση του τρόπου προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα αναμένεται να εξετασθεί μετά τον Σεπτέμβριο, μετά την αξιολόγηση των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος έτους. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα, με την αντιμετώπιση ακραίων αδικιών που έχουν παρατηρηθεί.

Οι αλλαγές που προβλέπονται σε γενικές γραμμές είναι:

  1. Μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής: Αυτή η μείωση αναμένεται να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες που ίσως να έχουν υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω του τρέχοντος συστήματος.
  2. Λήψη υπόψη του οικογενειακού εισοδήματος: Αυτό θα συνεπάγεται πιθανώς μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση των οικογενειακών εισοδημάτων και δαπανών κατά την υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.
  3. Απλούστευση της διαδικασίας αμφισβήτησης των τεκμηρίων: Αυτό είναι σημαντικό για την ελαχιστοποίηση γραφειοκρατικών εμποδίων και τη διευκόλυνση των επαγγελματιών στην αντιμετώπιση φορολογικών ανακρίσεων.
  4. Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI): Αυτό θα επιτρέψει πιο ακριβείς και αυτόματους υπολογισμούς φόρων, βασισμένους σε μεγάλο όγκο δεδομένων.
  5. Διασταυρώσεις μέσω του myDATA: Το σύστημα myDATA θα επιτρέψει την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις φορολογικές αρχές, βελτιώνοντας την ακρίβεια και τη συνεπή εφαρμογή του φορολογικού νομοθετήματος.

Η εν λόγω αναθεώρηση αποτελεί μέρος της γενικότερης δέσμευσης της κυβέρνησης να διορθώσει κάποιες δυσλειτουργίες και να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στον κεντρικό πυρήνα του νόμου.

Exit mobile version