Μπάμιες: Τα πολλά οφέλη για την υγεία μας

Μπάμιες: Τα πολλά οφέλη για την υγεία μας

Οι μπάμιες αποτελούν ένα δημοφιλές φαγητό που καταναλώνεται εδώ και αιώνες, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά πλέον είναι διαθέσιμες και κατεψυγμένες όλο το χρόνο. Πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια και απολαμβάνονταν ιδιαίτερα από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Η κολλώδης υφή τους μετά το μαγείρεμα είναι κάτι που διχάζει τις απόψεις, με ορισμένους να τη θεωρούν ελκυστική και άλλους όχι. Ωστόσο, είτε απολαμβάνουμε τη γεύση τους είτε την αποφεύγουμε, τα οφέλη που έχουν οι μπάμιες για την υγεία μας είναι πολλά.

Θρεπτικά συστατικά: Ένα φλιτζάνι μπάμιες περιέχει περίπου 33 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και K1, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά, καθώς πολλά φρούτα και λαχανικά είναι φτωχά σε πρωτεΐνες.

Αντιοξειδωτικά: Οι μπάμιες περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία και προστατεύουν από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες τους μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων και οξειδωτικής βλάβης. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες ευνοούν την υγεία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τον από φλεγμονές και τα συμπτώματα της γήρανσης, ενώ βελτιώνουν τη γνώση, τη μάθηση και τη μνήμη.

Καρδιαγγειακή υγεία: Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων χοληστερόλης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι μπάμιες περιέχουν ουσίες που σχηματίζουν τζελ κατά τη διάρκεια της πέψης, μειώνοντας έτσι τη χοληστερόλη και προστατεύοντας την καρδιά από επιβλαβείς φλεγμονές.

Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα: Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ουσιώδης για την υγεία μας. Οι μπάμιες μειώνουν την απορρόφηση σακχάρου στην πεπτική οδό, βοηθώντας στη σταθερή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Φολικό οξύ: Το φολικό οξύ είναι ουσιώδες για τις έγκυες γυναίκες και την ανάπτυξη υγιών εμβρύων. Οι μπάμιες παρέχουν σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, καλύπτοντας το 15% των ημερήσιων αναγκών μιας γυναίκας σε ενδιαφέρουσα.

Συμβουλέ: ς Αν και οι μπάμιες ενδέχεται να μην αποτελούν βασικό συστατικό στη διατροφή μας, είναι εύκολο να τις μαγειρέψουμε και αξίζει να τις δοκιμάσουμε. Όταν τις αγοράζουμε, επιλέγουμε λείες και τρυφερές, χωρίς σημάδια. Για να αποφύγουμε την κολλώδη υφή, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και αποφεύγουμε το υπερβολικό γέμισμα του σκεύους κατά το μαγείρεμα.

Exit mobile version