Φλούδα πορτοκαλιού: τι οφέλη έχει;

Φλούδα πορτοκαλιού: τι οφέλη έχει;

Η φλούδα του πορτοκαλιού, ένα μέρος του φρούτου που συχνά απλώς πετιέται, αποδεικνύεται ότι κρύβει πλούσιους θησαυρούς υγείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry*. Πέρα από το να προσφέρει θρεπτικές ίνες, η φλούδα περιέχει μια νέα βιοδραστική ένωση, γνωστή ως φερουλοϋλοπουτρεσκίνη (FP), η οποία φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καρδιακή υγεία.

Η μελέτη έδειξε πως ακόμα και όταν η διατροφή ήταν πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα που έλαβαν FP έδειξαν μειωμένη συσσώρευση λίπους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η FP ανακαλύφθηκε αρχικά στα φύλλα και τον χυμό του γκρέιπφρουτ και παρουσιάζεται επίσης σε ορισμένα είδη πορτοκαλιού. Οι έρευνες για την FP είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ευρηματικές εφαρμογές της στην υγεία ενθουσιάζουν τους επιστήμονες.


Επισκεφτείτε το Brunch(s)in’ και δοκιμάστε στο brunch Θεσσαλονίκη τις νοστιμότερες λιχουδιές!


Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και λιμονενίου, αν και η φλούδα τους συχνά αγνοείται. Εκτός από την FP, η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει επίσης άλλες ενεργές ενώσεις που μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία, όπως το λιμονενίου, που είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Οφέλη του πορτοκαλιού:

Υγιεινή Διατροφή με Φλούδα Πορτοκαλιού: Τα πορτοκάλια αποτελούν έναν θησαυρό θρεπτικών ουσιών και η φλούδα τους παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Αν και συχνά απορρίπτεται, η φλούδα του πορτοκαλιού είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και λιμονενίου.

Προστασία της Καρδιάς και των Αγγείων: Η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει τη φερουλοϋλοπουτρεσκίνη (FP), μια νέα βιοδραστική ένωση που έχει αναδειχθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές της ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η FP μπορεί να μειώσει τους βιοδείκτες φλεγμονής και να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Μείωση Τριμεθυλαμίνης και TMAO: Η τριμεθυλαμίνη (TMA), ένα προϊόν της πέψης στο έντερο, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή πλάκα, καρδιακές παθήσεις και άλλα μεταβολικά νοσήματα. Η FP που περιέχεται στη φλούδα του πορτοκαλιού φαίνεται να μειώνει την παραγωγή της TMA, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.

Χρήση στην Κτηνοτροφία: Η αξία των φλούδων πορτοκαλιών δεν περιορίζεται μόνο στην ανθρώπινη διατροφή. Τα υπολείμματα πορτοκαλιών, που περιλαμβάνουν και τη φλούδα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τροφή των ζώων, προσφέροντας οφέλη για την υγεία τους.

Συμπεράσματα και Μελλοντικές Ερευνητικές Προοπτικές: Οι ευρήματα από τις μελέτες σχετικά με τη φλούδα του πορτοκαλιού και την FP είναι ενθαρρυντικά, ανοίγοντας νέους δρόμους για την υγιεινή διατροφή και την πρόληψη ασθενειών. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν περαιτέρω το δυναμικό της FP και άλλων φυσικών ενώσεων που βρίσκονται στις φλούδες πορτοκαλιών, προκειμένου να αποκαλυφθούν περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες και να ενισχυθεί η δημόσια υγεία γενικότερα.

Πηγή:
Discovery of a Novel Bioactive Compound in Orange Peel Polar Fraction on the Inhibition of Trimethylamine and Trimethylamine N-Oxide through Metabolomics Approaches and In Vitro and In Vivo Assays: Feruloylputrescine Inhibits Trimethylamine via Suppressing cntA/B Enzyme

Exit mobile version