Γαλλία: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο των εκλογών

Γαλλία: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο των εκλογών

Στον Α΄ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, ο Εθνικός Συναγερμός κατέλαβε την πρώτη θέση με το 33,5% των ψήφων, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1. Ακολουθεί το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς με 28,5%, ενώ στη τρίτη θέση βρίσκεται η παράταξη που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν με 22,1%. Τέλος, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποκτά το 9,7% των ψήφων.

Παρά την πρώτη θέση του Εθνικού Συναγερμού, ο τηλεοπτικός σταθμός BFM αναφέρει ότι δεν αναμένεται να καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής.

Ο πρόεδρος Μακρόν με δήλωσή του κάλεσε για έναν ευρύ συνασπισμό με σαφή δημοκρατική προσανατολισμό για να αντιμετωπιστεί ο Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο.

Το Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι όσοι υποψήφιοί του προκρίθηκαν α΄΄λα είναι στην τρίτη θέση, θα αποσυρθούν, προτρέποντας τους ψηφοφόρους τους να υποστηρίξουν τον αντίπαλο του Εθνικού Συναγερμού.

«Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έβαλαν το RN και τους συμμάχους του στην κορυφή, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το στρατόπεδο Μακρόν».

«Ο λαός θέλει ξεκάθαρα να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής διακυβέρνησης»

«Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε ο Ζορντάν Μπαρντελά να εκλεγεί πρωθυπουργός σε μια εβδομάδα».

Exit mobile version