Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών με 410 έδρες σε σύνολο 650 – Κατάρρευση Συντηρητικών (131 έδρες)

Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών με 410 έδρες σε σύνολο 650 - Κατάρρευση Συντηρητικών (131 έδρες)

Τα exit polls δείχνουν σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος υπό τον Κιρ Στάρμερ στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, με πλειοψηφία 410 από τις συνολικά 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ιστορική συντριβή για το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ καταλαμβάνει μόλις 131 έδρες.

Η νίκη αυτή εξασφαλίζει στο Εργατικό Κόμμα τον άνετο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, ο Νάιτζελ Φάρατζ και το νέο του κόμμα, Reform UK, κερδίζουν την πρώτη του έδρα στο Clacton του Essex και συνολικά φαίνεται να εξασφαλίζουν 13 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταγράφουν το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους με 61 έδρες.

Αντίθετα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) σημειώνει σημαντική πτώση, πέφτοντας στις 10 έδρες από τις 48 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Οι προβλέψεις του exit poll για τα κυριότερα κόμματα είναι οι εξής:

Το Εργατικό Κόμμα, με την μεγάλη αυτή πλειοψηφία, αναμένεται να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ενώ οι Συντηρητικοί υφίστανται τη χειρότερη ήττα της ιστορίας τους.

Exit mobile version