Γ. Στουρνάρας: Ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 θεωρούνται «λογικές»

Γ. Στουρνάρας: Ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 θεωρούνται «λογικές»

Πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη ενισχύουν την δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την άποψη για επιπλέον μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστική πολιτική και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμα και με δύο επιπλέον περικοπές φέτος».

Μετά την πρόσφατη μείωση του επιτοκίου κατά 0,25%, η ΕΚΤ εξετάζει αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται αρκετά ώστε να επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση. Αν και δεν υπάρχει προκαθορισμένη δέσμευση, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία ή δύο ακόμη μειώσεις φέτος είναι πιθανές.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια, καθώς οι πιέσεις στις τιμές δεν υποχώρησαν και ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε υπερδιπλάσιος από τον στόχο του 2%.

Ο Στουρνάρας τόνισε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερεκτιμά» τα δεδομένα για τις υπηρεσίες. «Ναι, είναι πάνω από 2% – αλλά τα βιομηχανικά προϊόντα είναι κάτω από το 2%», δήλωσε στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Και αν αφαιρέσουμε τις βάσεις σύγκρισης, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό».

Αυτές οι δηλώσεις είναι στο κλίμα των δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι ο δείκτης υπηρεσιών δεν χρειάζεται να φτάσει το 2%, καθώς μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλους παράγοντες.

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η πιθανότητα μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Exit mobile version