Στη Μόσχα ο ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι: «Οι σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό»

Στη Μόσχα ο ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι: «Οι σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό»

Η σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απευθυνόμενος στην ινδική διασπορά στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Μόντι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ξεναγώντας τας τον στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα, ενόψει των επίσημων συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν καλωσόρισε τον Ινδό ηγέτη στην κατοικία του στο Νόβο-Ογκάριοβο, χαρακτηρίζοντάς τον “αγαπητό φίλο” και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντησή τους, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Οι επίσημες συνομιλίες μας θα γίνουν αύριο (δηλαδή την Τρίτη), ενώ σήμερα σε αυτό το άνετο, ζεστό περιβάλλον πιθανόν να συζητήσουμε τα ίδια θέματα αλλά ανεπισήμως”, δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφερε στον Μόντι, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία εδώ και πέντε χρόνια, τσάι, μούρα και γλυκίσματα, ενώ τον ξενάγησε στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας του με ηλεκτρικό όχημα.

Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα και οι σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν ανησυχίες, όπως δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ινδία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα για δεκαετίες, έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, καλώντας αντίθετα για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Πούτιν και ο Μόντι επισκέφθηκαν τους στάβλους της προεδρικής κατοικίας και παρακολούθησαν μια παράσταση με άλογα.

Ένας υψηλόβαθμος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία και τη διασφάλιση της επιστροφής Ινδών πολιτών που “παραπλανήθηκαν” και πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Η Ινδία, που διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα από τη σοβιετική εποχή, έχει αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις αγορές φθηνού ρωσικού πετρελαίου.

Exit mobile version