Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας στο ΒΒΒ- και βελτίωσε τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές, επικαλούμενος τη μείωση του δημόσιου χρέους, την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και τις ευνοϊκές συνθήκες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο, το υψηλό δημόσιο χρέος και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας παραμένουν εμπόδια στην αξιολόγηση. Ο συγκεκριμένος οίκος ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο.

Η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές αντικατοπτρίζει την προσδοκία ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Αυτή η προσδοκία βασίζεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων από τα προβλεπόμενα πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και οι ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών ενισχύουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιπλέον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του προϋπολογισμού της ΕΕ ενισχύουν την οικονομική ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο 151,9% στο τέλος του 2024 και περαιτέρω στο 130,7% το 2029. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το ποσοστό θα είναι το χαμηλότερο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010 και χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ιταλίας το 2026.

Ο Scope αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένοντας πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2027, μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πλεόνασμα 1%.

Οι προβλέψεις για το ελληνικό χρέος βασίζονται στην υπόθεση ανάπτυξης 2% φέτος, 1,8% το επόμενο έτος και 1,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2026-2029. Ο Scope προβλέπει αποπληθωριστή του ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2024-2029, έναντι -0,4% την περίοδο 2012-2021.

Exit mobile version