Λευκορωσία: Γερμανός καταδικάστηκε σε θάνατο στο Μινσκ – Σε διαβουλεύσεις τα υπ. εξωτερικών των δύο χωρών

Λευκορωσία: Γερμανός καταδικάστηκε σε θάνατο στο Μινσκ - Σε διαβουλεύσεις τα υπ. εξωτερικών των δύο χωρών

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας σχετικά με την υπόθεση του Γερμανού πολίτη που καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο από δικαστήριο στο Μινσκ. Ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανατόλι Γκλας, δήλωσε στο δίκτυο VK, όπως αναφέρει το περιοδικό Focus, ότι ο καταδικασθείς είναι Γερμανός πολίτης και υπήρξαν επαφές με τη γερμανική πλευρά για το θέμα. Η Λευκορωσία παραχώρησε προξενική πρόσβαση στον καταδικασθέντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διακυβερνητικές συμφωνίες.

Ο Γκλας ανέφερε επίσης ότι η καταδίκη δεν αφορά θανατική ποινή και ότι η λευκορωσική πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Τα δύο υπουργεία Εξωτερικών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την υπόθεση και τόνισε την αντίθεσή του στη θανατική ποινή, την οποία χαρακτηρίζει ως σκληρή και απάνθρωπη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η γερμανική πρεσβεία στο Μινσκ παρέχει προξενική υποστήριξη στους εμπλεκόμενους και ασκεί έντονη πίεση στις λευκορωσικές αρχές.

Η υπόθεση έγινε γνωστή μόλις χθες από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Wjasna, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για τον 30χρονο Ρίκο Κρίγκερ. Σύμφωνα με την ανάρτηση της δημοσιογράφου Χάνα Λιουμπάκοβα στην πλατφόρμα «Χ», ο Κρίγκερ ήταν στρατιωτικός γιατρός του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και καταδικάστηκε στις 24 Ιουνίου σε θάνατο. Το Μινσκ θεωρεί ότι ο Κρίγκερ σχετίζεται με το τάγμα «Kastus Kalinouski», στο οποίο υπηρετούν Λευκορώσοι που πολεμούν για την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Το τάγμα, ωστόσο, αρνείται ότι ο Κρίγκερ ήταν μέλος του.

Η Wjasna υποστηρίζει επίσης ότι ο Κρίγκερ, ο οποίος κρατείται από τον Νοέμβριο του 2023, αντιμετώπισε έξι κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, όπως «δράση μισθοφόρου», «τρομοκρατική ενέργεια» και «δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης», καθώς και ότι ενορχήστρωσε εκρήξεις στη Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή, η οποία εκτελείται με τουφεκισμό υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Οι σοροί των εκτελεσθέντων δεν παραδίδονται στις οικογένειές τους και ο τόπος ταφής τους παραμένει άγνωστος. Η κυβέρνηση του Μινσκ έχει καταφέρει στο παρελθόν να ανταλλάξει δυτικούς κρατούμενους με παραχωρήσεις από τη Δύση, χρησιμοποιώντας τους κρατούμενους ως διαπραγματευτικά χαρτιά.

Exit mobile version