Eπιδότηση ρεύματος: Την επόμενη εβδομάδα έρχεται η ρύθμιση στη Βουλή

Eπιδότηση ρεύματος: Την επόμενη εβδομάδα έρχεται η ρύθμιση στη Βουλή

Η τελική φάση προετοιμασίας για την κατάθεση της νομοθεσίας για την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την επιδότηση των κοινωνικών τιμολογίων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξήγησε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζει την έκτακτη εισφορά ως «ευρώ ανά Μεγαβατώρα» φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος τόνισε ότι η εισφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό στον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη επιβολή ανάλογης εισφοράς, το ποσό καθορίστηκε στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φυσικού αερίου, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε 5% της τιμής του φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται στον κόμβο TTF.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει πού θα διαμορφωθεί η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο και ποιες εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείες, για να καθορίσει τις επιδοτήσεις. Υπονόησε, επίσης, ότι οι επιδοτήσεις μπορεί να επεκταθούν και πέραν του Αυγούστου, εάν χρειαστεί.

Παράλληλα, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει ανέλθει στα 142,7 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 44,4% σε σχέση με τον Ιούνιο, όπου η τιμή έκλεισε στα 98,9 ευρώ/MWh.

Exit mobile version