Άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική τελετή έναρξης

Άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική τελετή έναρξης

Με μια εντυπωσιακή και λαμπερή τελετή έναρξης, το Παρίσι υποδέχθηκε τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσφέροντας μια μεγάλη γιορτή της Ανθρωπότητας γεμάτη καινοτομίες, ευφάνταστα χορευτικά και δρώμενα που αναφέρονταν στην πλούσια ιστορία της Γαλλίας.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε όχι σε στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα. Οι αποστολές παρέλασαν πάνω σε πλοιάρια, μια πρωτότυπη επιλογή από τους διοργανωτές, που φρόντισαν ώστε όλα να είναι άψογα, παρά την συνεχή βροχόπτωση.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε επίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, και η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε για να φωτίσει μέχρι το κλείσιμο των Αγώνων στις 11 Αυγούστου.

Η ελληνική αποστολή άνοιξε την παρέλαση με τους σημαιοφόρους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να διέρχονται πρώτοι τον Σηκουάνα, ακολουθούμενοι από τις υπόλοιπες αποστολές, με αυτή των Προσφύγων να αποσπά θερμό χειροκρότημα.

Περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, παρακολούθησαν την τελετή. Πάνω από 300.000 θεατές γέμισαν τις όχθες του Σηκουάνα, όπου είχαν τοποθετηθεί περίπου 80 γιγαντοοθόνες.

Η ασφάλεια της τελετής εξασφαλίστηκε από περίπου 45.000 αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων και ελεύθερων σκοπευτών στις κορυφές των κτιρίων. Υπήρχε επίσης σύστημα κατά των drones για πρόσθετη προστασία.

Η γαλλική αποστολή ολοκλήρωσε την πλωτή παρέλαση, αποθεώνοντας το πλήθος κατά τη διαδρομή τους στον Σηκουάνα.

Η τελετή έκλεισε με τον Ολυμπιακό Ύμνο και την έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ολυμπιακός Ύμνος, μια σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα σε στίχους του Κωστή Παλαμά, γράφτηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896.

Η τελετή έναρξης συγκέντρωσε 300.000 θεατές στις κερκίδες στις όχθες του Σηκουάνα, στη σκιά του πύργου του Άιφελ, ενώ 45.000 αστυνομικοί και στρατιώτες εξασφάλισαν την ασφάλεια της πόλης.

Exit mobile version