Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις: μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις: μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα είναι η 2α Αυγούστου, ενώ για τα νομικά πρόσωπα η 9η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Για τα νομικά πρόσωπα, από την 1η Μαΐου έως τώρα, έχουν κατατεθεί 252.542 δηλώσεις. Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο 93,3% των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% των νομικών προσώπων.

Η απόφαση για την παράταση βασίστηκε στο ότι η πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και στα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από λογιστικές εφαρμογές.

Επιπλέον, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου μετατίθεται επίσης: στις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Με τον επιπλέον χρόνο που δίνεται, εκτιμάται ότι οι υπόλοιπες δηλώσεις θα υποβληθούν απρόσκοπτα και θα εκπληρωθούν οι σχετικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Exit mobile version