Βουλή: «Πέρασε» η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα

Βουλή: «Πέρασε» η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα

Με αυξημένη πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Το σχέδιο νόμου αφορά την κύρωση της σύμβασης συγχώνευσης και επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας THRIVEST HOLDING LTD. Αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, διευκρίνισε ότι η έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε για την εξεύρεση επενδυτή αφορούσε μόνο την Attica Bank, στην οποία το ΤΧΣ είχε μετοχική συμμετοχή, και όχι την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σχολίασε τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί “κούρεμα των καταθέσεων”, θα πρέπει να το δηλώσει ανοιχτά. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τα υπονοούμενα του κ. Βορίδη ως πολιτική αθλιότητα και τον κάλεσε να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα.

Η κόντρα στη Βουλή επικεντρώθηκε στο παρελθόν και το μέλλον της Attica Bank. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι το 2016 είχαν εντοπιστεί προβλήματα στη χορήγηση δανείων από την τράπεζα, τα οποία συχνά δίνονταν κάτω του κόστους, με στόχο να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας από συγκεκριμένο κόμμα. Ειδικά αναφέρθηκε σε κατασκευαστική εταιρεία φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε 39 δάνεια.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της Attica Bank τα τελευταία πέντε χρόνια, ζητώντας εξηγήσεις για την έλλειψη καλύτερης συμφωνίας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει να μην καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι επωφελής, παρά τις επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της κυβέρνησης που την εισηγείται.

Exit mobile version