Ερντογάν για Νετανιάχου: Είναι o “Χίτλερ της εποχής μας”

Ερντογάν για Νετανιάχου: Είναι o “Χίτλερ της εποχής μας”

Με έντονα επικριτικό ύφος σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως «Χίτλερ της εποχής μας» και «χασάπη», ενώ επέκρινε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές που τον χειροκρότησαν.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την προώθηση της υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία, ο Ερντογάν σχολίασε την ομιλία του Νετανιάχου που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου. «Από τις 7 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι παρακολουθούν από μακριά τη δολοφονία μωρών σαν να βλέπουν κινηματογραφική ταινία. Ο δολοφόνος τους, Νετανιάχου, χειροκροτείται στις ΗΠΑ. Τι είδους έργο είναι αυτό; Είναι δυνατόν να το καταλάβει κανείς αυτό; Τι γίνεται με τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;» ανέφερε ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το σημερινό παγκόσμιο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των νικητών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, έχει αρχίσει να καταρρέει. Αναφερόμενος στις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος, επεσήμανε ότι το σύστημα έχει υψώσει τη σημαία της χρεοκοπίας. Η σύγκρουση στη Συρία διαρκεί 13 χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το Σουδάν βρίσκεται σε αναταραχή, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 40.000 άμαχοι και η γενοκτονία δεν έχει αποτραπεί εδώ και 10 μήνες.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης στους Αμερικανούς νομοθέτες, λέγοντας: «Σκεφτείτε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χειροκροτεί αυτούς που έσφαξαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους».

«Από τη μία πλευρά, υπάρχει ένα κύμα χειροκροτημάτων εκεί. Όχι μόνο δεν σταματούν τη σφαγή, αλλά βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης απώλειας της λογικής και της συνείδησης από εκείνους που φιλοξένησαν στο Κογκρέσο και χειροκρότησαν όρθιοι 57 φορές την παραληρηματική ομιλία του χασάπη. Αυτοί που στα λόγια δίνουν μαθήματα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, δεν ντρέπονται που ανυψώνουν τον Χίτλερ της εποχής μας. Δεν κοκκινίζουν, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει συμπόνια. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για την ειρήνη. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να ενισχυθεί η ελπίδα της ανθρωπότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης τρέλας στην οποία ο καταπιεστής τιμάται για τη σκληρότητά του και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων αγνοούνται» τόνισε σε έντονο ύφος ο Ερντογάν.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι μόνο οι χώρες που μπορούν να σταθούν δυνατές και ανεξάρτητες έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν εν μέσω του χάους που συγκλονίζει το παγκόσμιο σύστημα.

Exit mobile version