Η Ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα – Ζητά να δημοσιευτούν τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων

Η Ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα - Ζητά να δημοσιευτούν τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων

Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει προς το παρόν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα, όπου η εκλογική αρχή ανακοίνωσε τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει το αποτέλεσμα και πολλές χώρες της περιοχής να εκφράζουν αμφιβολίες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ζήτησε «απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία» και να δημοσιοποιηθούν όλα τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων για να επαληθευτούν τα αποτελέσματα πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες ακατέργαστες πληροφορίες και υπάρχει διχογνωμία», αναγνώρισε.

Ο Αλμπάρες τόνισε ότι «οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν ειρηνικά και δημοκρατικά χθες με μεγάλη πλειοψηφία». Επισήμανε ότι «αυτό που θέλουμε είναι πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία για να επαληθευτούν τα αποτελέσματα». Διευκρίνισε ότι η Ισπανία δεν στηρίζει κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο και ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι η ευημερία και η δημοκρατία των Βενεζουελάνων, κάτι που εκφράστηκε ξεκάθαρα με τη χθεσινή ψηφοφορία», είπε ο Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι η Ισπανία βρίσκεται σε επαφή με «τις κύριες χώρες της περιοχής» και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς εάν η ισπανική κυβέρνηση υποψιάζεται ότι η εκλογική διαδικασία δεν είχε επαρκείς εγγυήσεις, ο Αλμπάρες επεσήμανε ότι «η αντιπολίτευση απαιτεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκλογικά αποτελέσματα» και η Ισπανία θα περιμένει την «τελική απόφαση» της εκλογικής αρχής και «τις αναφορές από τους διεθνείς παρατηρητές».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα ψήφισε αυτή την Κυριακή «μαζικά υπέρ της ειρήνης και της μετάβασης στην ελευθερία». Προειδοποίησε ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε το καθεστώς δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ψήφο του λαού» και απαίτησε «έλεγχο της διαδικασίας, την παράδοση των εκλογικών αρχείων και την αποδοχή του πραγματικού αποτελέσματος».

Exit mobile version