Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έσβησε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024 – Sell off στις διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έσβησε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024 - Sell off στις διεθνείς αγορές

Η πτώση στις παγκόσμιες αγορές συνεχίζεται αμείωτη, με την Αθήνα να καταγράφει μια από τις πιο σημαντικές ποσοστιαίες απώλειες σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες εξάλειψαν μεγάλο μέρος των φετινών κερδών, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε λόγω των μαζικών πωλήσεων.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, χαρακτηρισμένη ως «Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 89,67 μονάδες ή -6,27%, κλείνοντας στις 1.341,23 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυμάνθηκε μεταξύ 1.320,77 (χαμηλό ημέρας) και 1.428,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Αυτή η πτώση είναι η μεγαλύτερη ημερήσια από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο ΓΔ είχε μειωθεί κατά -6,42% λόγω των ρευστοποιήσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα φετινά κέρδη σχεδόν εξαφανίστηκαν, με το Χρηματιστήριο να σημειώνει αύξηση μόλις +3,72% από την αρχή του 2024. Η σημερινή πτώση αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 6 και πλέον μηνών, με το χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19 Ιανουαρίου (1.340,03 μονάδες).

Η αιτία πίσω από την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι το γεγονός ότι ως αναδυόμενη αγορά, υπερβάλλει στις συνολικές τάσεις ανόδου ή πτώσης των χρηματιστηρίων. Ο Ιούλιος ήταν καλός μήνας και πολλοί επενδυτές που δεν κατάφεραν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους την περασμένη Παρασκευή (2/8), έσπευσαν να το κάνουν σήμερα. Επιπλέον, πολλά margin σε δεκάδες κωδικούς «έσπασαν», εντείνοντας τις πωλήσεις και τις πιέσεις στην αγορά.

Η σκιά της ύφεσης στις ΗΠΑ έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και την απασχόληση. Η αδράνεια της Federal Reserve προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, με το εκτεταμένο sell off να αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την κεντρική τράπεζα ότι καθυστέρησε με τις μειώσεις των επιτοκίων. Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Exit mobile version