Ιράν: Εκτελέστηκαν από τις Αρχές 29 άνθρωποι μέσα σε μια μέρα

Ιράν: Εκτελέστηκαν από τις Αρχές 29 άνθρωποι μέσα σε μια μέρα

Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν την Τετάρτη 29 άτομα, εκ των οποίων 26 σε μια ομαδική εκτέλεση, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τον απαγχονισμό ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για φόνο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022.

Η Iran Human Rights (IHR), μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε ότι 26 άνδρες εκτελέστηκαν στη φυλακή Γεζέλ Χεσάρ στην Καράζ, κοντά στην Τεχεράνη, και άλλοι τρεις σε μια άλλη φυλακή της ίδιας πόλης. Οι καταδικασθέντες είχαν κριθεί ένοχοι για φόνους, βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών. Ανάμεσά τους ήταν και δύο υπήκοοι του Αφγανιστάν.

Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η HRANA και το Κέντρο για Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), ανέφεραν ότι οι εκτελέσεις κυμαίνονται από 22 έως 36 στην Καράζ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ιράν εκτελεί κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από σχεδόν κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, με εξαίρεση την Κίνα.

Η IHR επισήμανε ότι η μαζική αυτή εκτέλεση ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, με την προηγούμενη παρόμοια περίπτωση να έχει συμβεί το 2009.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι χρησιμοποιούν την εσχάτη των ποινών ως μέσο εκφοβισμού, προσπαθώντας να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022 στα χέρια της αστυνομίας ηθών. Η νεαρή, μέλος της κουρδικής μειονότητας, είχε συλληφθεί για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, εκατοντάδες άνθρωποι ενδέχεται να πέσουν θύματα της φονικής μηχανής της Ισλαμικής Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες», προειδοποίησε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, διευθυντής της IHR.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν νωρίτερα την εκτέλεση του Γολαμρεζά Ρασαΐ, 36 ετών, στη φυλακή της Κερμανσάχ (δυτικά). Ο Ρασαΐ είχε καταδικαστεί για τον φόνο συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου του 2022. Η εκτέλεσή του πραγματοποιήθηκε χωρίς να ενημερωθούν οι συγγενείς του ή ο δικηγόρος του, και η οικογένεια αναγκάστηκε να τον ενταφιάσει σε απομακρυσμένη περιοχή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό, όπως η Κερμανσάχ, ήταν επίκεντρα των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Αμινί. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι η καταδίκη του Ρασαΐ βασίστηκε σε εξαναγκαστικές ομολογίες και κακομεταχείριση, και καταδίκασε την εκτέλεση ως εργαλείο πολιτικής καταπίεσης.

Η Γαλλία επίσης καταδίκασε την εκτέλεση, χαρακτηρίζοντας τη θανατική ποινή «άδικη και απάνθρωπη τιμωρία». Οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τη διεθνή κοινότητα να μην παραβλέψει τις συνεχιζόμενες εκτελέσεις.

Ο Γολαμρεζά Ρασαΐ ήταν ο δέκατος άνδρας που εκτελέστηκε μετά τις διαδηλώσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις, τις οποίες οι ιρανικές αρχές θεώρησαν «ταραχές» υποκινούμενες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Οι αρχές του Ιράν έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 345 άτομα μέχρι στιγμής το 2024, σύμφωνα με την IHR.

Exit mobile version