Δοκιμάστε αυτή την εξαιρετική συνταγή για αφράτα και λαχταριστά μουστοκούλουρα με πετιμέζι και σταφίδες, που θα σας ενθουσιάσουν!
Υλικά που θα χρειαστείτε::
- 200γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 150γρ. μούστο σβησμένο ή ⅓ φλιτζανιού πετιμέζι διαλυμένο σε ⅓ φλιτζανιού νερό
- 1 αυγό
- 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
Εκτέλεση της συνταγής:
- Ξεκινήστε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνουν αφράτα και να ασπρίσουν. Προσθέστε το αυγό και το πετιμέζι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε αυτό το μείγμα στο υγρό μείγμα του μίξερ, μαζί με τις σταφίδες, και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βγάλτε το μπολ από το μίξερ και προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια συμπαγής, μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι. Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάστε τη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Πλάστε μικρά κομμάτια ζύμης σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και πιέστε τα ελαφρά για να πλατύνουν. Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους.
- Ψήστε τα μουστοκούλουρα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Ακόμα κι αν είναι λίγο μαλακά όταν τα βγάλετε από το φούρνο, θα σκληρύνουν καθώς κρυώνουν.
Καλή απόλαυση!