Β6: Η βιταμίνη που μειώνει το άγχος και προστατεύει την καρδιά

Β6: Η βιταμίνη που μειώνει το άγχος και προστατεύει την καρδιά

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία: υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 (100 mg ημερησίως για ένα μήνα) έκαναν τους συμμετέχοντες να αισθάνονται πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι. Αντίθετα, εκείνοι που έλαβαν placebo για την ίδια περίοδο δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στη διάθεσή τους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι εκτός από τη βελτίωση της διάθεσης, η βιταμίνη B6 μπορεί να βοηθήσει σε πιο σοβαρές ψυχοσωματικές καταστάσεις, μειώνοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με αυτές.

Αν και η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα, περίπου 500 φοιτητές, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Η πυριδοξίνη, γνωστή ως βιταμίνη B6, είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βρίσκεται συχνά στα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη συγκεκριμένων παθήσεων, όπως η επιληψία που ανταποκρίνεται στην πυριδοξίνη, η σιδηροβλαστική αναιμία, ορισμένες μεταβολικές διαταραχές και δηλητηριάσεις από μανιτάρια.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η βιταμίνη B6 μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να μειώσει το στρες. Επιπλέον, το Νοσοκομείο του Κλίβελαντ αναφέρει ότι βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για τη δημιουργία πρωτεϊνών και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος ή απόφραξη αιμοφόρων αγγείων αν τα επίπεδα είναι υψηλά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη B6 προστατεύει την καρδιά. Παρόλο που οι ενδείξεις πρέπει να επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και συνεχίζουν τις έρευνες για να αποδείξουν τα οφέλη της βιταμίνης Β6 στην ψυχική υγεία και την καρδιαγγειακή προστασία.

Exit mobile version