Ντάκος με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, κεφαλοτύρι και δυόσμο: Ένας δροσερός καλοκαιρινός μεζές
Μερίδες: για 2 μεγάλους ντάκους ή 8 μικρούς
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 2 μεγάλες κριθαροκουλούρες ή 8 μικρά ντακάκια
- 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
- Φύλλα από 1/3 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο, τριμμένο)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένη σε λεπτές φέτες με πίλερ ή τριμμένη χονδροκομμένα (εναλλακτικά, φέτα ή άλλο ξινοτύρι, θρυμματισμένο)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ή κέρατο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
- Για την παρασκευή των ντάκος με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, κεφαλοτύρι και δυόσμο, βάζουμε τις ντομάτες μαζί με την κάππαρη στο μπλέντερ και τις χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, προσέχοντας να μην πολτοποιηθούν εντελώς.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πιπεριά, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, το μισό ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
- Βρέχουμε ελαφρώς τις κριθαροκουλούρες ή τα ντακάκια, απλώνουμε πάνω τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε το τυρί, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το σουσάμι, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συμβουλή: Για ένα πιο πλήρες γεύμα, μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντάκος με ψητές πατάτες με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι ή με ζουμερά καλοκαιρινά κεφτεδάκια.
Καλή όρεξη!