Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό

Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό

Ένα συχνό καλοκαιρινό ατύχημα είναι το να πατήσει κανείς αχινό. Τα αγκάθια του αχινού μπορούν να σπάσουν και να εισχωρήσουν στο δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο. Τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αχινοί συνήθως προσκολλώνται σε πέτρες και ρωγμές βράχων ή κρύβονται σε αμμώδεις κοιλότητες, προτιμώντας τα ρηχά νερά. Δεν επιτίθενται, αλλά η επαφή με τα αγκάθια τους μπορεί να είναι επώδυνη. Οι αχινοί διαθέτουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια που προκαλούν πληγές και μικρότερα όργανα, τα pedicellaria, που απελευθερώνουν δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι τρυπήσει το δέρμα. Όμως, δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις, οπότε η ένταση του πόνου ποικίλλει.

Συμπτώματα από το πάτημα αχινού:

Τα συμπτώματα από το πάτημα αχινού διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αχινού. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς στην αρχή και να γίνει διαρκής αν τα αγκάθια έχουν εισχωρήσει βαθιά. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Θεραπεία τσιμπήματος από αχινό:

Για να αφαιρέσετε τα αγκάθια από το δέρμα σας:

  1. Αποφύγετε την πίεση στην τραυματισμένη περιοχή για να μην εισχωρήσουν τα αγκάθια βαθύτερα.
  2. Περιποιηθείτε την πληγή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  3. Βυθίστε την περιοχή σε ζεστό νερό ή ξύδι για 30-90 λεπτά για να μαλακώσουν τα αγκάθια.
  4. Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
  5. Κάντε προσεκτικές κινήσεις για να μην σπάσουν τα αγκάθια στο δέρμα.
  6. Εφαρμόστε ελαιόλαδο στην περιοχή αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα αγκάθια με την πρώτη προσπάθεια.
  7. Καθαρίστε την πληγή με σαπούνι και νερό και ξεπλύνετε με γλυκό νερό.
  8. Εάν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα ή πύον, εφαρμόστε κορτιζονούχα αλοιφή και συμβουλευτείτε γιατρό.

Τι να μην κάνετε:

Το ανθρώπινο δέρμα ενεργοποιεί τους δικούς του αμυντικούς μηχανισμούς. Έτσι, αν ένα αγκάθι έχει εισχωρήσει επιφανειακά, το σώμα μπορεί να το αποβάλει μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Προσοχή όμως: Όσοι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε δαγκώματα ή τσιμπήματα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις και να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια μετά από τέτοια περιστατικά.

Μια μόλυνση από δηλητηριώδη αχινό μπορεί να προκαλέσει σε αλλεργικά άτομα συμπτώματα όπως ζάλη, αναπνευστικά προβλήματα, πόνο στο στήθος, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, απώλεια συνείδησης, ναυτία και έμετο. Αν παρατηρήσετε σημάδια λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή τοπικά και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Πρόληψη:

Για να αποφύγετε το πάτημα αχινού, παρατηρήστε προσεκτικά την παραλία, ιδιαίτερα τα βραχώδη σημεία, και προσέξτε πού πατάτε. Μην πηγαίνετε στη θάλασσα τη νύχτα αν γνωρίζετε ότι υπάρχουν αχινοί στην περιοχή. Φορέστε παπούτσια νερού ή βατραχοπέδιλα για να προστατεύσετε τα πέλματά σας.

Exit mobile version