Αβοκάντο: Το φρούτο που περιορίζει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί

Αβοκάντο: Το φρούτο που περιορίζει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανομής του κοιλιακού λίπους στις γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Στην έρευνα, που διήρκεσε δώδεκα εβδομάδες, συμμετείχαν 105 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, οι οποίοι έτρωγαν ένα γεύμα με αβοκάντο καθημερινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ενσωμάτωσαν το αβοκάντο στο κύριο γεύμα τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους, το οποίο είναι επικίνδυνο καθώς περιβάλλει ζωτικά όργανα στην κοιλιά.

Η μελέτη διεξήχθη υπό την επίβλεψη του Naiman Khan, καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.

Ο στόχος ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο στην αποθήκευση και την κατανομή του λίπους, παρά στην απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κοιλιακό λίπος διακρίνεται σε υποδόριο και σπλαχνικό, με το δεύτερο να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μόνη διαφορά στη διατροφή τους να είναι η καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο από τη μία ομάδα. Οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος και την ανοχή στη γλυκόζη στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν μείωση του σπλαχνικού λίπους και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος. Αντίθετα, στους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια οφέλη, και δεν σημειώθηκαν αλλαγές στην ανοχή στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επιπλέον μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του σωματικού λίπους και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Exit mobile version