Αυτή η δροσερή, γευστική και χορταστική σαλάτα είναι τέλεια για να συνοδεύσει το κύριο πιάτο σας ή να καταναλωθεί μόνη της ως σνακ.
Υλικά που θα χρειαστείτε για 6 μερίδες:
- 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- 3 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε ροδέλες
- 3 κ.σ. κάππαρη κυκλαδίτικη, ξαλμυρισμένη
- 3 κ.σ. ελιές Καλαμών, κομμένες σε ροδέλες
- 6 μικρές κριθαροκουλούρες (συνολικά περίπου 300 γρ.)
- 300 γρ. ξινομυζήθρα
- 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη (ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη)
- 80 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
- Για να ετοιμάσουμε την κυκλαδίτικη σαλάτα, ξεκινάμε θρυμματίζοντας τις μισές κριθαροκουλούρες στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Τις υπόλοιπες τις σπάμε με τα χέρια σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα ντοματίνια, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, την κάππαρη, τις ελιές, το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
- Απλώνουμε τη σκόνη της κριθαροκουλούρας σε ένα ρηχό πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σαλάτα.
- Τρίβουμε χοντροκομμένη την ξινομυζήθρα με το χέρι πάνω από τη σαλάτα, σκορπίζουμε τα κομμάτια κριθαροκουλούρας και πασπαλίζουμε με μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή με ξερή ρίγανη).
Καλή σας όρεξη!