Συμβουλές για υγιεινή διατροφή το καλοκαίρι

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, καθώς δεν χρειαζόμαστε μεγάλη θερμιδική πρόσληψη λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Οι ζεστές θερμοκρασίες μας ωθούν να καταναλώνουμε μικρά και ελαφριά γεύματα, αποφεύγοντας έτσι τη δυσφορία και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το βαρύ φαγητό.

Η πληθώρα φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να επιλέγουμε πιο υγιεινά γεύματα. Αν και η τιμή τους έχει αυξηθεί, μπορούμε να τα προμηθευτούμε πιο οικονομικά από λαϊκές αγορές ή σούπερ-μάρκετ, εξασφαλίζοντας έτσι ένα απολαυστικό και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα.

Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η θεωρία Orac της αντιοξειδωτικής δύναμης των τροφίμων δείχνει ότι τα κηπευτικά με έντονο χρώμα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών και οι ανθοκυανιδίνες των κόκκινων φρούτων του δάσους (μούρα, βατόμουρα, φράουλες, κεράσια). Πολύ θρεπτικά είναι τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και το πεπόνι, το οποίο έχει λιγότερες θερμίδες από το καρπούζι.

Η ζάχαρη των φρούτων είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, ιδίως για τον εγκέφαλο. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε ζάχαρη. Οι βιταμίνες Α, Β, C και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα είναι σημαντικά για την υγεία μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συνδυαστούν με άπαχο γάλα ή γιαούρτι για δροσερά smoothies που τονώνουν και ξεδιψούν.

Τα ψάρια είναι ένα από τα βασικά superfoods του καλοκαιριού. Είναι η ιδανική εποχή για να αυξήσουμε την πρόσληψη των πολύτιμων Ω3 λιπαρών οξέων τρώγοντας ψάρια. Η σαρδέλα, πλούσια σε Ω3, είναι εξαιρετικά θρεπτική και μπορεί να καταναλωθεί ψητή ή στον φούρνο. Τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και πρέπει να καταναλώνονται ψητά ή φουρνιστά, αποφεύγοντας το τηγάνισμα.

Τα παραδοσιακά λαδερά φαγητά (ντολμαδάκια, γεμιστά, μπριάμ) είναι πιο νόστιμα κρύα το καλοκαίρι και για να είναι πιο ελαφριά, δεν πρέπει να πνίγονται στο λάδι. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με λίγη πράσινη σαλάτα.

Το καλοκαίρι δεν μπορεί να λείπει το παγωτό, το οποίο αποτελεί πηγή ασβεστίου. Μπορούμε να επιλέξουμε γρανίτες και semi-freddo από φυσική πούλπα φρούτων που έχουν 0% λιπαρά. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες, ειδικά για τα άτομα που αθλούνται πολύ, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Παρέχουν επάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, Ω3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά και μελατονίνη για καλύτερο ύπνο.

Exit mobile version