Βερβερίς: Το άγνωστο βότανο που βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής

Βερβερίς: Το άγνωστο βότανο που βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής

Η Βερβερίς (Berberis vulgaris), γνωστή και ως ξαγκαθιά, είναι ένας θάμνος που παράγει ξινά κόκκινα μούρα και φημίζεται για τις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες. Το βότανο αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις ιδιότητές του στην καταπολέμηση της ακμής και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην ελληνική χλωρίδα, υπάρχει επίσης η Βερβερίς η κρητική (Berberis cretica), που απαντάται κυρίως στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Το βότανο αυτό είναι γνωστό με διάφορα ονόματα, όπως γλυκαγκαθιά, οξαγκαθιά, δράτσινο, λουτσιά και σαγκαθιά.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η Βερβερίς περιέχει βερβερίνη, μια χημική ουσία με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βερβερίνη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μολύνσεων του ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής.

Μελέτες δείχνουν ότι η βερβερίς μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις που προκαλούν ακμή. Σε έρευνα με εφήβους που υπέφεραν από μέτρια έως σοβαρή ακμή, η λήψη 600 mg αποξηραμένου εκχυλίσματος βερβερίνης ημερησίως για τέσσερις εβδομάδες μείωσε σημαντικά τον αριθμό των βλαβών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Η βερβερίς έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικές ενώσεις, όπως η βερβαμίνη και η οξυακανθίνη. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Για να εντάξετε τη βερβερίς στη διατροφή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρίζα του φυτού για την παρασκευή αφεψήματος. Βράζετε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό για 10-15 λεπτά και πίνετε έως και τρεις φορές την ημέρα.

Παρόλο που η βερβερίς θεωρείται γενικά ασφαλής, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, δυσκοιλιότητα και πονοκέφαλο. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, απαγορεύεται η κατανάλωσή της. Επίσης, εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας πριν τη χρήση.

Exit mobile version