Αμύγδαλα: Ο θαυματουργός ξηρός καρπός που σε βοηθά να χάσεις βάρος

Αμύγδαλα: Ο θαυματουργός ξηρός καρπός που σε βοηθά να χάσεις βάρος

Σχετικά με την απώλεια βάρους, οι ξηροί καρποί συχνά προκαλούν αμφιβολίες λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά, παρά την πρωτεΐνη που περιέχουν. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανατρέπει αυτή την άποψη, αποδεικνύοντας ότι τα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αμυγδάλων σε δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να βελτιώσει την καρδιομεταβολική υγεία. Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας και της ανάγκης για αποτελεσματικές λύσεις διαχείρισης βάρους.

Η μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις διατροφών με αμύγδαλα και διατροφών με σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες. Και οι δύο τύποι δίαιτας οδήγησαν σε απώλεια βάρους περίπου 7 κιλών.

Ο ερευνητής της UniSA, Δρ. Σαραγιά Κάρτερ, ανέφερε ότι η μελέτη δείχνει πως οι ξηροί καρποί μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιεινή διατροφή για τη διαχείριση βάρους και την καρδιομεταβολική υγεία.

“Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετικά σνακ. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γεμάτοι βιταμίνες και μέταλλα, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που συχνά συσχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος”, δήλωσε ο Δρ. Κάρτερ.

“Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Στη μελέτη μας, συγκρίναμε δίαιτες με αμύγδαλα και δίαιτες χωρίς ξηρούς καρπούς, παρατηρώντας τις επιδράσεις στο βάρος και τα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα. Και οι δύο τύποι δίαιτας οδήγησαν σε απώλεια βάρους περίπου 9,3% κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο, οι δίαιτες με αμύγδαλα έδειξαν σημαντικές αλλαγές σε ορισμένα λιποπρωτεϊνικά υποκλάσματα υψηλής αθηρογένεσης, που μπορεί να βελτιώσουν την καρδιομεταβολική υγεία μακροπρόθεσμα.”

“Επιπλέον, οι ξηροί καρποί βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι σημαντικό για τη διαχείριση του βάρους.”

Στην έρευνα συμμετείχαν 106 άτομα που ολοκλήρωσαν ένα εννιάμηνο διατροφικό πρόγραμμα (τρεις μήνες δίαιτας με περιορισμένες θερμίδες για απώλεια βάρους, ακολουθούμενοι από έξι μήνες δίαιτας με ελεγχόμενη ενέργεια για διατήρηση βάρους). Και στις δύο φάσεις, το 15% της ενεργειακής πρόσληψης των συμμετεχόντων περιλάμβανε είτε ανάλατα αμύγδαλα με φλούδα (για τη δίαιτα με ξηρούς καρπούς) είτε σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως κράκερ ρυζιού ή μπάρες δημητριακών (για τη δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς).

Exit mobile version