Λαχανικά στη σχάρα: Ακολουθήστε αυτές τις 12 συμβουλές για να τα ψήσετε τέλεια

Λαχανικά στη σχάρα: Ακολουθήστε αυτές τις 12 συμβουλές για να τα ψήσετε τέλεια

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αναδεικνύει την τέχνη του ψησίματος στη σχάρα, και τα λαχανικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Εδώ είναι 12 πολύτιμα μυστικά για να ψήσετε λαχανικά με τέλειο αποτέλεσμα:

  1. Αν ψήνετε σε θράκα από κάρβουνα, προτιμήστε να το κάνετε όταν τα κάρβουνα έχουν “χωνέψει” και είναι άσπρα, χωρίς φλόγες, σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Εάν χρησιμοποιείτε σχαροτήγανο, φροντίστε να το έχετε προθερμάνει για 2-3 λεπτά σε υψηλή ένταση ώστε να δημιουργηθούν όμορφες μαύρες γραμμές στα λαχανικά.
  3. Κόψτε τα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.λπ.) κατά μήκος σε μακρόστενα κομμάτια. Χρησιμοποιήστε λαβίδα για το γύρισμά τους ώστε να μην πέσουν μέσα στις σχάρες.
  4. Η σχάρα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή και περασμένη με συρματόβουρτσα για να μην κολλάνε τα τρόφιμα.
  5. Μαρινάρετε τα λαχανικά σας σε ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με αλάτι, ή απλά αλείψτε τα με λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο. Προσέξτε να μην έχουν υπερβολικό λάδι όταν τα τοποθετείτε στη σχάρα για να μην αρπάξουν φλόγες.
  6. Τοποθετήστε τα λαχανικά διαγώνια στη σχάρα και γυρίστε τα σε γωνία 90° για να δημιουργηθούν όμορφες διαγώνιες γραμμές. Οι μαύρες αυτές γραμμές είναι όλη η νοστιμιά.
  7. Μπορείτε να φτιάξετε σουβλάκια λαχανικών. Για να τα γυρνάτε εύκολα, περάστε δύο καλαμάκια παράλληλα μέσα από τα λαχανικά. Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλά για ροδέλες κρεμμυδιού, πιπεριές, μανιτάρια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
  8. Οι ντομάτες γίνονται πολύ πιο νόστιμες όταν ψηθούν, ειδικά αν κοπούν στη μέση για να μην διαλυθούν. Προσέξτε όταν τις βγάζετε, καθώς παραμένουν καυτές για αρκετή ώρα.
  9. Το κουνουπίδι είναι εντυπωσιακά γευστικό στη σχάρα, είτε ως ολόκληρο κεφάλι, είτε κομμένο σε φέτες ή μπουκετάκια. Αφήστε μερικά κομμάτια να μαυρίσουν για επιπλέον γεύση και σερβίρετε με ταχινοσαλάτα.
  10. Στα ψημένα λαχανικά ταιριάζει το λαδολέμονο, το μπαλσάμικο, ανθός αλατιού και πολτοποιημένο σκόρδο με αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Επίσης, ένα ντιπ με γιαούρτι, δυόσμο ή άνηθο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο είναι εξαιρετικό.
  11. Μια γευστική έκπληξη είναι να ψήσετε βρασμένα πικρά χόρτα όπως σταμναγκάθι σε σίτα πάνω από τα κάρβουνα για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν καπνιστή γεύση.
  12. Για πατάτες στη σχάρα, προτείνεται να τις περάσετε πρώτα από τα μικροκύματα ή να τις βράσετε, ώστε να είναι εσωτερικά μαγειρεμένες. Λαδώστε τις πριν το ψήσιμο για να γίνουν τραγανές και μελωμένες.
Exit mobile version