Τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν τις λιγότερες θερμίδες

Τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν τις λιγότερες θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι η εποχή με τα πολλά και νόστιμα φρούτα. Από καρπούζι και πεπόνι μέχρι βερίκοκα, ροδάκινα και κεράσια, οι επιλογές είναι πολλές και γευστικές, είτε τα απολαμβάνουμε σκέτα ως σνακ είτε τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες συνταγές. Ας δούμε όμως και τις θερμίδες τους:

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο χαμηλών θερμίδων, με μόλις 38,9 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα σε μεγάλες ποσότητες. Προσοχή όμως στους συνδυασμούς, όπως το κλασικό καρπούζι με φέτα, που ανεβάζει τις θερμίδες λόγω της φέτας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies, χυμούς και γλυκά.

Βερίκοκο

Το βερίκοκο έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από το καρπούζι, με 45,9 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Τρία ή τέσσερα βερίκοκα είναι ένα ιδανικό σνακ για το γραφείο. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με γιαούρτι στο πρωινό ή το απογευματινό σας, σε smoothies, φρουτοσαλάτες, ή τάρτες, αν και ανεβάζουν τις θερμίδες. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα βερίκοκο, ελέγχοντας την ποσότητα της ζάχαρης.

Ροδάκινο

Τα λευκά ροδάκινα έχουν 46,1 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και τα κίτρινα 46,3 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για σνακ. Είναι ιδανικά για χυμούς, smoothies, φρουτοσαλάτες, αλλά και για τάρτες, σαλάτες και μαρμελάδες, αν και σε αυτές τις εκδοχές οι θερμίδες αυξάνονται.

Νεκταρίνι

Το νεκταρίνι, συγγενικό φρούτο με το ροδάκινο, έχει λίγο περισσότερες θερμίδες, με 51,3 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια για την κίτρινη εκδοχή και 51,8 θερμίδες για τη λευκή εκδοχή. Είναι ζουμερό και νόστιμο, ιδανικό για γκουρμέ καλοκαιρινές τάρτες.

Πεπόνι

Το πεπόνι έχει περισσότερες θερμίδες από το καρπούζι, με 62,7 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι χορταστικό και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού. Όπως και το καρπούζι, περιέχει πολύ νερό, ιδανικό για το καλοκαίρι. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, σε φρουτοσαλάτες, smoothies, αλμυρές σαλάτες και γλυκά.

Συμπέρασμα

Ενώ τα καλοκαιρινά φρούτα είναι γευστικά και υγιεινά, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων. Το κλειδί είναι η ισορροπία και η σωστή επιλογή συνδυασμών για να απολαμβάνετε τα φρούτα χωρίς να ανησυχείτε για τις θερμίδες.

Exit mobile version