Οι καύσωνες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο ηλίασης και θερμοπληξίας, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα άτομα.
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται βρέφη, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα. Ωστόσο, όλοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον ήλιο και τη ζέστη.
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ακτινοβολία (11:00 – 16:00), να πίνουμε πολλά υγρά και να ντυνόμαστε κατάλληλα. Τα μπάνια στη θάλασσα αυξάνουν τον κίνδυνο ηλίασης και θερμοπληξίας.
Τα βρέφη δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, ακόμα και αν φορούν καπέλο. Τα νήπια και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο για περισσότερο από μία ώρα χωρίς διάλειμμα, και είναι απαραίτητο να φορούν πλατύγυρο καπέλο.
Η συχνή χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας είναι επίσης απαραίτητη, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον.
Συμπτώματα ηλίασης:
Τα συμπτώματα της ηλίασης συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο ημέρες και περιλαμβάνουν:
- Κοκκινίλες στο δέρμα
- Αυξημένη σωματική θερμοκρασία (συνήθως δέκατα)
- Έντονη εφίδρωση
- Αίσθημα κόπωσης
- Ζαλάδες
- Εμβοές στα αυτιά
- Πονοκέφαλος
Συμπτώματα θερμοπληξίας:
Η θερμοπληξία είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό (38°C ή και παραπάνω, έως και 40°C)
- Ρίγη
- Ταχυκαρδία
- Τάσεις λιποθυμίας
- Ναυτία
- Εμετό
- Ωχρότητα
- Σύγχυση
- Παραλήρημα
- Απώλεια συνείδησης
- Παραισθήσεις
- Σπασμούς
- Ακούσια ούρηση ή/και αφόδευση
- Ανιδρωσία (μειωμένος ιδρώτας)
Τι να κάνετε σε περίπτωση ηλίασης ή θερμοπληξίας
Σε περίπτωση ηλίασης ή θερμοπληξίας, το άτομο πρέπει να απομακρυνθεί από τον ήλιο και να μεταφερθεί σε δροσερό χώρο με κλιματισμό ή σκιά. Προσφέρετε δροσερό νερό, αλλά μην επιμείνετε αν υπάρχει τάση για εμετό. Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες και χρησιμοποιήστε αντιπυρετικά για να επανέλθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αν υπάρχουν συμπτώματα θερμοπληξίας, είναι επιτακτική η μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο ή η κλήση στο 166, καθώς η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη για τη ζωή και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.