Πολλοί διστάζουν να μαγειρέψουν μελιτζάνες, πιστεύοντας ότι είναι δύσκολες ή ότι απορροφούν πολύ λάδι και γίνονται βαριές. Αυτό είναι ένας μύθος! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα, ντομάτα και ελιές, που είναι και ελαφριά και εύκολη, και θα ξεπεράσετε αυτούς τους φόβους!
Υλικά που θα χρειαστείτε για 3-4 μερίδες:
- 3 μελιτζάνες
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ. ντομάτες φρέσκιες, πολτοποιημένες στο μπλέντερ
- 150 γρ. πασάτα
- 50 ml νερό
- 2 κ.σ. ροδέλες ελιάς καλαμών
- 100 γρ. φέτα, κομμένη σε κομματάκια
- 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός (και λίγο επιπλέον για το τέλος)
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- λίγο ελαιόλαδο για το τέλος
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση της συνταγής:
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνουμε με πετσέτα και τις κόβουμε στη μέση. Χαράζουμε το εσωτερικό με μαχαίρι, τις τοποθετούμε σε ταψί και τις ραντίζουμε με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τις φρέσκιες ντομάτες και την πασάτα.
- Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και τις ελιές, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι), ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πιέζουμε στο κέντρο τους ώστε να δημιουργήσουμε εσοχή.
- Γεμίζουμε με τη σάλτσα κάθε μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε τη φέτα από πάνω και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για ακόμη 25-30 λεπτά.
- Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο βασιλικό. Το ψωμάκι είναι απαραίτητο!
Καλή όρεξη!