Η χαρακτηριστική γλύκα του φυστικιού Αιγίνης και η μοναδική γεύση της γραβιέρας Νάξου συνθέτουν ένα πέστο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Υλικά που θα χρειαστείτε για μία μερίδα (1 φλιτζάνι):
- 15 γρ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 20 γρ. ψίχα φυστικιού Αιγίνης
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 80 γρ. χοντροτριμμένη γραβιέρα Νάξου ή κεφαλοτύρι Ίου
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
- Σε μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό, ρίχνουμε τα φυστίκια για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε, αφαιρούμε τις φλούδες και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε τον βασιλικό, το σκόρδο και τα φυστίκια. Σιγά σιγά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το πέστο μπορεί να σερβιριστεί σε μπρουσκέτες, σπαγγέτι, ως συνοδευτικό σε κρεατικά ή ακόμα και σκέτο με ντομάτα και ψωμί.
- Σουρώνουμε το πέστο με λεπτό σουρωτήρι και αποθηκεύουμε το λάδι σε μικρό μπουκαλάκι στο ψυγείο για 6 ημέρες. Ενδέχεται να μαζευτεί πούλπα στον πάτο του μπουκαλιού, την οποία μπορούμε να ξανασουρώσουμε αν επιθυμούμε.
- Χρησιμοποιούμε το λάδι βασιλικού για να αρωματίσουμε σαλάτες, μπρουσκέτες, κρεατικά και ζυμαρικά. Δεν μαγειρεύουμε με αυτό το λάδι, απλώς προσθέτουμε σταγόνες σε έτοιμα πιάτα.
Καλή όρεξη!