Πρώτες βοήθειες: Χτύπημα στο κεφάλι – Τι πρέπει να κάνουμε

Πρώτες βοήθειες: Χτύπημα στο κεφάλι - Τι πρέπει να κάνουμε

Ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ήπια ζαλάδα και η θολή όραση είναι πιθανά συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Εάν το άτομο, είτε παιδί είτε ενήλικας, διατηρεί τις αισθήσεις του και δεν έχει σοβαρή πληγή, ενδεχομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι πιθανότητες σοβαρής βλάβης είναι μικρές. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, συνιστάται η επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Ένα χτύπημα στο κεφάλι απαιτεί πάντοτε στενή παρακολούθηση για 24 ώρες, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή ή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Εάν τραυματιστεί παιδί στο κεφάλι, είναι φυσιολογικό να κλαίει ή να νιώθει δυσφορία, αλλά αυτές οι αντιδράσεις δεν υποδεικνύουν απαραίτητα τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Χρειάζεται υποστήριξη και φροντίδα για να παραμείνει ήρεμο.

Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Ελέγξτε την επικοινωνία του τραυματία: βεβαιωθείτε ότι αναπνέει, μιλάει καθαρά και θυμάται βασικά πράγματα, όπως π.χ. τι χρονιά έχουμε.
  2. Αν υπάρχει ανοιχτή πληγή στο κεφάλι, φροντίστε την όπως θα κάνατε με ένα βαθύ κόψιμο ή τραύμα.
  3. Τοποθετήστε παγάκια σε μια πετσέτα και πιέστε ελαφρά το σημείο του χτυπήματος για να μειώσετε τον πόνο και το οίδημα.
  4. Μεταφέρετε τον τραυματία στον γιατρό.
  5. Αν δεν υπάρχει γιατρός και ο τραυματίας κάνει εμετό μέσα στις πρώτες 24 ώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.
Exit mobile version