Ποια φρούτα έχουν τα λιγότερα σάκχαρα

Ποια φρούτα έχουν τα λιγότερα σάκχαρα

Αν αναρωτιέστε για το πόση ζάχαρη καταναλώνετε καθημερινά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάχαρη βλάπτει και επιδρά σε όλους τους μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού. Η ζάχαρη συχνά «φωλιάζει» στις πιο απολαυστικές, πλην όμως βλαβερές, διατροφικές επιλογές.

Τα πρόσθετα και τα φυσικά σάκχαρα συνυπολογίζονται στις θερμίδες, αλλά η παρουσία τους στον οργανισμό έχει διαφορετική επίδραση. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι το πρόβλημα, καθώς ευθύνονται για πολλές μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές. Δεν είναι μόνο η κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά διάφορες εκδοχές πρόσθετων σακχάρων που κρύβονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα δεν συνιστούν πρόβλημα για τον οργανισμό, αρκεί να καταναλώνουμε τα φρούτα ατόφια. Αν πιούμε φρουτοχυμό, στερούμαστε τις φυτικές ίνες και αλλάζει ο γλυκαιμικός δείκτης.

Φρούτα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, για να επωφελούμαστε από την ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και άλλων συστατικών που περιέχουν. Έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνοντας δύο μερίδες φρούτων την ημέρα μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Ας δούμε ποια φρούτα έχουν και τα λιγότερα σάκχαρα – έστω και φυσικά.

  1. Γκρέιπφρουτ: 10 γρ. σάκχαρα / μισό γκρέιπφρουτ Το γκρέιπφρουτ, από την οικογένεια των εσπεριδοειδών, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζουν την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Επίσης, καλύπτει το 13% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α.
  2. Μαύρα μούρα: 7 γρ. σάκχαρα / 1 κούπα μαύρα μούρα Τα μαύρα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια πολυφαινόλη που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα και αποτελεί φυσικό ανασταλτικό για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
  3. Φράουλες: 7 γρ. σάκχαρα / 1 κούπα φράουλες Οι φράουλες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στις πολυφαινόλες, τις ίνες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους.
  4. Ακτινίδια: 6 γρ. σάκχαρα / 1 μέτριο ακτινίδιο Τα ακτινίδια περιέχουν διαλυτές και μη διαλυτές ίνες που βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  5. Γκουάβα: 5 γρ. σάκχαρα / 1 μικρό γκουάβα Το γκουάβα περιέχει 125 mg βιταμίνης C, τέσσερις φορές περισσότερη από άλλα εσπεριδοειδή. Τα αντιοξειδωτικά του και η βιταμίνη C ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τα συμπτώματα και τη διάρκεια των κρυολογημάτων.
  6. Σμέουρα (φραμπουάζ): 5 γρ. σάκχαρα / 1 κούπα σμέουρα Τα σμέουρα είναι πλούσια σε ίνες και πολυφαινόλες, που αποτρέπουν την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2.
  7. Βερίκοκα: 3 γρ. σάκχαρα / 1 μέτριο βερίκοκο Τα βερίκοκα περιέχουν 86% νερό, βοηθώντας στην ενυδάτωση του οργανισμού και την αποτοξίνωση.
  8. Ντομάτες: 3 γρ. σάκχαρα / 1 μέτρια ντομάτα Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωση δύο ντοματών την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 13%.
  9. Λεμόνια: 2 γρ. σάκχαρα / 1 μέτριο λεμόνι Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που βοηθούν τον μεταβολισμό να επεξεργαστεί τη γλυκόζη και τα λίπη. Η βιταμίνη C τους είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και των φλεγμονών.
  10. Αβοκάντο: 0,5 γρ. σάκχαρα / μισό αβοκάντο Το αβοκάντο έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Τα υψηλής ποιότητας λίπη του μειώνουν την ολική χοληστερίνη, δίνουν ενέργεια και προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Προσοχή στις ποσότητες, γιατί είναι θερμιδικά επιβαρυμένο.
Exit mobile version