Πίτα με βλίτα

Πίτα με βλίτα

Συνδυάστε βλίτα με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτα και ένα καλό χωριάτικο έτοιμο φύλλο, και φτιάξτε λαχταριστή βλιτόπιτα.

Υλικά (για 6-8 μερίδες):

Για την πίτα:

Για τη γέμιση:

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1 – Προετοιμασία της γέμισης:

  1. Σε άφθονο νερό, ζεματίστε τα βλίτα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τα καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  3. Προσθέστε τα βλίτα, αλατίστε και προσθέστε μπόλικο πιπέρι. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
  5. Προσθέστε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα, το αυγό, τη θρυμματισμένη φέτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.

Βήμα 2 – Προετοιμασία της πίτας:

  1. Λαδώστε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ.
  2. Απλώστε 2 φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας τα φύλλα με ελαιόλαδο.
  3. Προσθέστε τη μισή γέμιση και καλύψτε με 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και άλλα 2 φύλλα.
  4. Κλείστε τη βλιτόπιτα με τα τελευταία 2 φύλλα, γυρίζοντας τις άκρες για να σχηματίσετε κόθρο.
  5. Λαδώστε την επιφάνεια, χαράξτε την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και αλείψτε με το ασπράδι αυγού.
  6. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200°C για περίπου 1½ ώρα.

Σερβίρετε τη βλιτόπιτα ζεστή ή κρύα και απολαύστε την!

Exit mobile version