Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από τις οθόνες

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από τις οθόνες

Η παρατεταμένη χρήση οθονών μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, με συμπτώματα όπως ερεθισμός, φαγούρα, αίσθηση ξηρότητας και αίσθηση ότι υπάρχει άμμος στα μάτια. Αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν από 5% έως 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η χρήση οθονών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησής της.

Όταν κοιτάμε οθόνες, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο συχνά και δεν κλείνουν τελείως, ενώ το φως από τις οθόνες αυξάνει τη θερμοκρασία της οφθαλμικής επιφάνειας και την εξάτμιση των δακρύων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φοιτητές που χρησιμοποιούν οθόνες πάνω από 8 ώρες την ημέρα εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Η οφθαλμική επιφάνεια αποτελείται από τα βλέφαρα, το δακρυϊκό φιλμ, τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Το δακρυϊκό φιλμ περιλαμβάνει τρία στρώματα: το βλεννώδες κολλώδες στρώμα, το μεσαίο στρώμα αλατούχου ύδατος και το εξωτερικό λιπώδες στρώμα που προφυλάσσει τα δάκρυα από την εξάτμιση. Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων κρατά το δακρυϊκό φιλμ ομοιόμορφα κατανεμημένο, παρέχοντας προστασία.

5 Συμβουλές για την Προστασία των Ματιών από τις Οθόνες

  1. Ρύθμιση του ύψους της οθόνης:
    • Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται λίγο κάτω από το ύψος των ματιών, ώστε τα βλέφαρα να μην ανοίγουν πολύ και να εκτίθεται μικρότερη επιφάνεια στην οθόνη.
  2. Θέση της οθόνης:
    • Απόφυγε τις αντανακλάσεις από φως στις οθόνες, είτε προέρχονται από λάμπες είτε από παράθυρα πίσω από εσένα, για να μην καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια να εστιάσεις.
  3. Κάνε διαλείμματα:
    • Ξεκουράσου τακτικά. Κάθε 20 λεπτά εργασίας, κοίταξε περίπου 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
  4. Περιβαλλοντικές συνθήκες:
    • Η χαμηλή υγρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ρεύματα αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή κλιματιστικά και ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ματιών. Ελέγξτε αυτούς τους παράγοντες στον χώρο σας.
  5. Ενυδάτωση των ματιών:
    • Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες, προτιμώντας τα τεχνητά δάκρυα που δεν περιέχουν συντηρητικά, ειδικά σε μέρες που χρησιμοποιείτε πολύ τις οθόνες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχεις ξηροφθαλμία. Πρέπει να παρουσιάσεις σημάδια βλάβης στην επιφάνεια του ματιού για να διαγνωστείς με αυτή την κατάσταση. Ο οφθαλμίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαγνώσει την ύπαρξη βλάβης και να συστήσει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Exit mobile version