Πέθανε ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς

Πέθανε ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς

Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 89 ετών. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του, Σπύρος Γιανναράς, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γράφοντας: «Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα ο πολυαγαπημένος μου πατέρας, Χρήστος Γιανναράς».

Ο Χρήστος Γιανναράς σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Παρισιού. Ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, το St. Vladimir’s Orthodox Seminary στη Νέα Υόρκη, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Από το 1982 μέχρι το 2002, ο Χρήστος Γιανναράς υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, όπου δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του Παρισιού, της Γενεύης, της Λωζάννης και της Κρήτης.

Ο Γιανναράς είχε πλούσιο συγγραφικό έργο που επικεντρωνόταν στην έρευνα των διαφορών μεταξύ ελληνικής και δυτικοευρωπαϊκής φιλοσοφίας, καθώς και της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Το βιβλίο του «Η ελευθερία του ήθους» θεωρείται ότι καθόρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία», ενώ πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Χρήστος Γιανναράς ήταν υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών «Alexander von Humboldt Stiftung» και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών (Academie International des Sciences Humaines) στις Βρυξέλλες. Συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα με τακτική αρθρογραφία στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Καθημερινή», καθώς και με τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Exit mobile version