Θεσσαλονίκη: Στέγνωσε η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

Θεσσαλονίκη: Στέγνωσε η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

Σημαντική είναι η μείωση της στάθμης των υδάτων στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, τον γνωστό υγρότοπο που βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών, μεγάλες εκτάσεις γης έχουν αποκαλυφθεί καθώς το νερό έχει υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το τοπίο έχει μετατραπεί σε μία απέραντη στέπα λόγω του άνυδρου χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας παράκτιος υγρότοπος και σημαντικός βιότοπος βιοποικιλότητας, καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ξηρασίας και της ζέστης δεν την άφησαν ανεπηρέαστη. Υπάρχει ελπίδα ότι η εικόνα θα αλλάξει το φθινόπωρο και η λιμνοθάλασσα θα γεμίσει ξανά με νερό.

Παρά την υποχώρηση των υδάτων, η περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και λαγόγυρους. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε σπάνια είδη ορνιθοπανίδας, όπως νεαρά φοινικόπτερα, γνωστά και ως φλαμίνγκο, που αναζητούν τροφή στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας.

Στα νερά του Θερμαϊκού, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, εντοπίστηκαν επίσης λευκοί ερωδιοί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν από τις χώρες αναπαραγωγής τους και άλλα φλαμίνγκο.

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου σχηματίστηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως αποτέλεσμα καθίζησης του εδάφους, που προκλήθηκε από την υπερβολική άντληση νερού από τους υπόγειους υδροφορείς, σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους. Η περιοχή αποτελεί δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες κάθε ηλικίας, προσφέροντας την ευκαιρία για εξερεύνηση ενός υγροτόπου κοντά στην αστική περιοχή.

Exit mobile version