ΗΠΑ: Εκτελέστηκε στη Φλόριντα άνδρας που είχε καταδικαστεί για φόνο και βιασμό

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε στη Φλόριντα άνδρας που είχε καταδικαστεί για φόνο και βιασμό

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον βιασμό μιας νεαρής γυναίκας και τη δολοφονία του αδελφού της πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια εκτελέστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Ο Λόραν Κόουλ, 57 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στις 18:15 τοπική ώρα (01:15 ώρα Ελλάδας) σε φυλακή στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της Φλόριντα.

Ο Κόουλ είχε καταδικαστεί σε θάνατο τον Δεκέμβριο του 1995 για εγκλήματα που διέπραξε τον Φεβρουάριο του 1994. Μαζί με τον συνεργό του, Γουίλιαμ Πολ, προσποιήθηκαν τους φίλους των δύο θυμάτων, τα οποία είχαν κατασκηνώσει σε δασική έκταση, προτού τους οδηγήσουν κοντά σε λιμνούλα και τους επιτεθούν.

Ο 18χρονος αδελφός, πρωτοετής φοιτητής πανεπιστημίου, δολοφονήθηκε κόβοντάς του τον λαιμό, ενώ την 21χρονη αδελφή του την έδεσαν σε δένδρο και την βίασαν. Την επόμενη μέρα, αφού τη βίασαν ξανά, η γυναίκα κατάφερε να λυθεί και να διαφύγει.

Ο Γουίλιαμ Πολ κρίθηκε επίσης ένοχος για την υπόθεση, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και όχι σε θάνατο.

Οι συνήγοροι του Κόουλ υπέβαλαν προσφυγή της ύστατης στιγμής στο Ανώτατο Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι η θανατηφόρα ένεση θα μπορούσε να του προκαλέσει ανώφελο πόνο λόγω της ασθένειας Πάρκινσον από την οποία έπασχε. Πρότειναν την εκτέλεσή του με εκτελεστικό απόσπασμα ή με τη χρήση ηλεκτρικής καρέκλας. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Η εκτέλεση αυτή ήταν η 13η στις ΗΠΑ για το 2024. Μέχρι στιγμής, είκοσι τρεις πολιτείες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, ενώ σε άλλες έξι ισχύει μορατόριουμ στην εφαρμογή της.

Exit mobile version