Tεκμήρια διαβίωσης: Έρχονται αλλαγές για μείωση έως 30% – Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Tεκμήρια διαβίωσης: Έρχονται αλλαγές για μείωση έως 30% - Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει μια σημαντική αναμόρφωση του συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο τη μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Στόχος των αλλαγών είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και αδικιών που έχουν παρατηρηθεί κατά τη μακρόχρονη εφαρμογή του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στα νοικοκυριά, μέσω αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν:

  1. Αναθεώρηση του υπολογισμού τεκμηρίων διαβίωσης: Το σύστημα υπολογισμού των τεκμηρίων για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής θα τροποποιηθεί ώστε να αντανακλά το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης. Για τις κατοικίες, μπορεί να ληφθούν υπόψη η παλαιότητα, το κόστος χρήσης και συντήρησης, και η ενεργειακή κατηγορία, ενώ για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα το αυξημένο κόστος επισκευής και συντήρησης των παλαιότερων οχημάτων. Οι κλίμακες και τα κριτήρια για τον υπολογισμό των τεκμηρίων θα αλλάξουν, με στόχο δικαιότερα και πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα. Οι νέες τιμές θα είναι κατά 30% χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, από τις σημερινές.
  2. Αλλαγές στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης: Τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα σύμφωνα συμβίωσης μπορεί να μειωθούν ή να παραμείνουν μόνο για όσους δεν έχουν άλλα τεκμήρια. Για παράδειγμα, τα ελάχιστα ποσά μπορεί να ισχύουν μόνο για όσους φιλοξενούνται σε σπίτια γονέων ή συγγενών και δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης.
  3. Εξάλειψη αδικιών στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος: Η κυβέρνηση στοχεύει να εξαλείψει τις ακραίες περιπτώσεις υπερφορολόγησης νοικοκυριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, που προκύπτουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και την ταξινόμηση του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια ως επιχειρηματικού. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου οι οικογένειες με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα καλούνται να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους εισοδήματος.
  4. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης: Στόχος είναι η εξάλειψη των παραθύρων φοροαποφυγής που υπάρχουν στο σύστημα κάλυψης των πρόσθετων διαφορών εισοδήματος, οι οποίες προσδιορίζονται από τα τεκμήρια. Ειδικότερα, το σύστημα «ανάλωσης κεφαλαίου» που επιτρέπει στους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν αποταμιεύσεις από εισοδήματα παρελθόντων ετών για την κάλυψη των τεκμηρίων θα επανεξεταστεί, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα φοροαποφυγής.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους φορολογούμενους να ανατρέχουν απεριόριστα στο παρελθόν και να επικαλούνται εισοδήματα από προηγούμενες δεκαετίες, για να καλύψουν τεκμήρια, χωρίς αυστηρούς ελέγχους από τις φορολογικές αρχές. Οι τροποποιήσεις θα περιορίσουν τον αριθμό των παρελθόντων ετών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων και θα απαιτούν αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, για τη δικαιολόγηση μεγάλων ποσών αποταμιεύσεων.

Επιπλέον, για την κάλυψη τεκμηρίων με δωρεές ή γονικές παροχές, προβλέπεται ότι αρκεί η απόδειξη μεταφοράς του χρηματικού ποσού πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους.

Exit mobile version