Τουρκία: Επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS – Ήδη υπέβαλε αίτημα

Τουρκία: Επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS - Ήδη υπέβαλε αίτημα

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στους BRICS, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετακινείται σταδιακά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Αυτή η διπλωματική κίνηση αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να εδραιώσει δεσμούς με όλες τις δυνάμεις σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να τηρεί τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια ισορροπεί μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπέβαλε την αίτηση ένταξης στους BRICS πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στις πολυετείς προσπάθειές της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας συνδέεται και με τις εντάσεις που έχουν ανακύψει με άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί η Άγκυρα με τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ούτε η προεδρία της χώρας σχολίασαν τις πληροφορίες αυτές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα και με κύρος χώρα, εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά αντίθετα θα τη ζημιώσει».

Ποιοι είναι οι BRICS

Οι BRICS αποτελούνται από τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Η ομάδα έχει επίσης διευρυνθεί για να συμπεριλάβει το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.

Η περαιτέρω διεύρυνση των BRICS αναμένεται να συζητηθεί σε μια σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, συγκαταλέγονται στις χώρες που ενδιαφέρονται επίσης για ένταξη στην ομάδα.

Exit mobile version