ΑΑΔΕ: Σχεδιάζει την μόνιμη άρση του τραπεζικού απορρήτου και την παρακολούθηση των λογαριασμών μας σε πραγματικό χρόνο

ΑΑΔΕ: Σχεδιάζει την μόνιμη άρση του τραπεζικού απορρήτου και την παρακολούθηση των λογαριασμών μας σε πραγματικό χρόνο

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει την απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέσω αυτής της διασύνδεσης, η ΑΑΔΕ θα συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, καθώς και των προπληρωμένων και πιστωτικών καρτών των φορολογουμένων.

Ο στόχος του σχεδίου είναι η αυτόματη διενέργεια φορολογικών ελέγχων για την ανίχνευση απόκρυψης εισοδημάτων και παράνομης αύξησης περιουσίας, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει συνεχόμενη και απρόσκοπτη πρόσβαση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών στα δεδομένα των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών και των λογαριασμών πληρωμών, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, καθώς και στις κινήσεις των προπληρωμένων και πιστωτικών καρτών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μόνιμη άρση του τραπεζικού απορρήτου και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των εξής:

Αυτές οι αλλαγές ανακοινώνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος και περιγράφονται σε ειδικό κεφάλαιο που αφορά τις δράσεις και τους στόχους δύο σημαντικών ψηφιακών μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις σχετίζονται με τον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων και τη λειτουργία των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

Exit mobile version