Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Μέχρι σήμερα, οι εισφορές για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχονται σε 238,22 ευρώ τον μήνα, αυξημένες κατά 3,46% σε σχέση με το 2023, ποσοστό που αντιστοιχεί στον μέσο πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Με το νέο σύστημα, οι εισφορές θα συνδέονται πιο άμεσα με την πραγματική εξέλιξη των μισθών, ώστε να αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες της ιδιωτικής οικονομίας.

Από το 2025, οι εισφορές των μη μισθωτών θα αποσυνδεθούν από τον πληθωρισμό και θα συνδέονται με τον ρυθμό αναπροσαρμογής των μισθών. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ζητήσει από την Ελληνική Στατιστική Αρχή να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αναπροσαρμογής μισθών, που θα αφορά αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα. Ο δείκτης αυτός θεωρείται πιο αντιπροσωπευτικός για τους μη μισθωτούς, καθώς οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τις συνθήκες της ιδιωτικής οικονομίας.

Η ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του δείκτη αναμένεται να ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας τις προσεχείς ημέρες για το αν θα είναι έτοιμος, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις εισφορές των μη μισθωτών και την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών. Αν ο δείκτης δεν είναι έτοιμος εγκαίρως, οι εισφορές και οι συντάξιμες αποδοχές ενδέχεται να συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό και το 2025.

Το υπουργείο επιδιώκει τη σύνδεση των εισφορών με την πραγματική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αποσυνδέοντας τον υπολογισμό τους από τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερες εισφορές σε σύγκριση με αυτές που θα βασίζονταν στον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2024 στο 2,9%.

Exit mobile version