ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για μείωση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των οικονομολόγων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Παράλληλα, η ΕΚΤ σχεδιάζει μεγαλύτερη μείωση στα επιτόκια κύριας και οριακής αναχρηματοδότησης, με στόχο τη μείωση της διαφοράς μεταξύ τους.

Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο 3,75%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,25%, και το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Η ΕΚΤ στοχεύει να μειώσει τη διαφορά μεταξύ αυτών των επιτοκίων στο 0,15%. Αν επαληθευτούν οι προσδοκίες, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65%, και το οριακής αναχρηματοδότησης στο 3,9%.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων δανείων σε χώρες με ανταγωνιστική τραπεζική αγορά, καθώς η μείωση του κόστους ρευστότητας από τις τράπεζες θα μπορούσε να μεταφερθεί στους δανειολήπτες.

Η μείωση αυτή θεωρείται απαραίτητη καθώς περιορίζεται η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ μέσω των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, και οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στις παραδοσιακές πηγές άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Παράλληλα, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν μικρή αύξηση τον Ιούλιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάνει το 2,8%, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε ελαφριά ανάπτυξη κατά 0,3% το β’ τρίμηνο του 2024, παρόμοια με το α’ τρίμηνο του έτους.

Exit mobile version