Μεξικό: Εισβολή διαδηλωτών στη Γερουσία – Διακόπηκε η συζήτηση για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Μεξικό: Εισβολή διαδηλωτών στη Γερουσία - Διακόπηκε η συζήτηση για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γερουσία του Μεξικού, αναγκάζοντας τους Γερουσιαστές να διακόψουν τη συζήτηση σχετικά με τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την εκλογή δικαστών μέσω λαϊκής ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Χεράρδο Φερνάντες Νορόνα, αναγκάστηκε να κηρύξει «επ’ αόριστον διακοπή» όταν οι διαδηλωτές εισήλθαν στο κτίριο φωνάζοντας «προδότες».

Η εισβολή αυτή έρχεται σε ένα ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, με επικριτές να ανησυχούν ότι οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου. Οι εμπορικοί εταίροι του Μεξικού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εμπορικό σύμφωνο USMCA και να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την εκλογή περίπου 6.500 δικαστών, περιλαμβανομένων και των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου, με λαϊκή ψήφο. Ο Λόπες Ομπραδόρ και η διάδοχός του, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν τη λογοδοσία και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Ωστόσο, οι επικριτές τις βλέπουν ως προσπάθεια ενίσχυσης της εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος Morena.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο από 11 σε 9, τη μείωση της θητείας τους σε 12 χρόνια και την αλλαγή των απαιτήσεων εργασιακής εμπειρίας από 10 σε 5 χρόνια.

Exit mobile version