Εξειδίκευση των εξαγγελιών για την αύξηση μισθών και την ενίσχυση συνταξιούχων και τρίτεκνων

Εξειδίκευση των εξαγγελιών για την αύξηση μισθών και την ενίσχυση συνταξιούχων και τρίτεκνων

Κατά τη Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα επικεντρώνονται στη στήριξη των οικογενειών, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την υποστήριξη εργαζόμενων γονιών.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι εξής αρμόδιοι υπουργοί: Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε παροχές για τρίτεκνες οικογένειες. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής:

Επιπλέον, ανακοίνωσε χρηματοδοτήσεις για την ίδρυση και την επέκταση βρεφονηπιακών σταθμών με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς” θα διπλασιάσει τα voucher και θα εφαρμοστεί σε 62 δήμους με χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, δημιουργείται η ψηφιακή πλατφόρμα “all-about-myChild” για την παροχή πληροφοριών σχετικά με δημόσιες παροχές, και καθιερώνεται παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των δημογραφικών πολιτικών, με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

«Για την κυβέρνηση, η κοινωνική πολιτική δεν είναι συμπληρωματική στη στρατηγική μας, αλλά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας. Διότι δεν θεωρούμε την ανάπτυξη ή την μεταρρύθμιση αυτοσκοπό, αλλά μέσα επίτευξης των στόχων μας προς όφελος των συμπολιτών μας και της πατρίδας μας. Πολύτιμα εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια είναι ένα πλέγμα επιδομάτων που δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας και προστασίας των πλέον ευάλωτων. Ένα δίχτυ που πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ισχυρό», τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Η κυρία Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι παράλληλα με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο σύντομα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα τρέξει και μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. «Πρέπει να συνδέσουμε ξανά την εικόνα του παιδιού και της οικογένειας με θετικά συναισθήματα και αξίες όπως είναι η χαρά, η ευτυχία, η δημιουργία» ανέφερε σχετικά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. «Τα μέτρα, οι πρόνοιες και αλλαγές που κάνουμε είναι ένα ακόμα βήμα σε όσα έχουμε κάνει και σε όσα σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας» κατέληξε η κυρία Ζαχαράκη.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης καθώς και της στήριξης των συνταξιούχων.

Ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027. Σύμφωνα με την Υπουργό, η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες με αυξήσεις μισθών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ενισχύονται οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται.

«Οι τέσσερις κατηγορίες όπου θα εστιάσουμε ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα είναι: οι νέοι, οι γυναίκες και οι μητέρες συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι. Στους τελευταίους έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην αναπαραγωγική υγεία, τονίζοντας πως η πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις διευκολύνεται με περισσότερες καλύψεις. «Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα μια επιπλέον εξέταση, την αντιμυλλέριο ορμόνη, μια καινούργια και αξιόπιστη ενέργεια που θέλουμε να αποζημιώνεται προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπορούν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα να μπουν στη διαδικασία που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Exit mobile version