Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη ΔΕΘ: “Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της, στο πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ”

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη ΔΕΘ: "Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της, στο πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ"

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτήρισε «παραπλανητική» την άποψη ότι η κυβέρνηση «παίζει χωρίς αντίπαλο», στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη ΔΕΘ.

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, ακούμε συχνά ότι “η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο”. Πρόκειται για μια εντελώς παραπλανητική θέση για πολλούς λόγους», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, αναφέροντας παραδείγματα διαμαρτυριών εργαζομένων, γιατρών, νοσηλευτών, πλημμυροπαθών, εκπαιδευτικών, συνταξιούχων και φοιτητών.

«Η κυβέρνηση έχει αντίπαλο, και μάλιστα στρατηγικό: το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες», τόνισε, προσθέτοντας ότι το κόμμα στηρίζει αιτήματα συνδικάτων για κατώτατο μισθό 950 ευρώ «τώρα» και όχι το 2027, καθώς και την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας «δεν αποτέλεσαν ποτέ πραγματικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά συνοδοιπόρο της», εξηγώντας ότι αυτός είναι ο λόγος που έχουν οδηγηθεί σε εκφυλισμό και δυσκολεύονται να προσελκύσουν εργατικές και λαϊκές δυνάμεις. Κατηγόρησε επίσης τα κόμματα αυτά ότι αποδέχονται τις περιοριστικές πολιτικές της ΕΕ και τους πολέμους του ΝΑΤΟ, αδυνατώντας να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι η «μοναδική κοστολογημένη» πρόταση, μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πολιτική του θα αποτρέψει τη χώρα από μια νέα χρεοκοπία. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, όμως, αντέτεινε ότι η πολιτική αυτή ουσιαστικά μεταφράζεται σε «λιτότητα για να μη χρειαστεί άλλη λιτότητα».

Ιδιαίτερη κριτική άσκησε ο κ. Κουτσούμπας στον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον ότι «προσβάλλει γιατρούς και ασθενείς» και ότι καταστρέφει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει τίποτα στον τομέα της υγείας πέρα από κλειστά νοσοκομεία, αυξήσεις στα φάρμακα και αντιλαϊκές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την υγεία, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις και εξοπλισμό για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την «προσβλητική» πρόταση των 2% αυξήσεων στους συνταξιούχους σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός των τροφίμων ξεπερνά το 10%.

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δεν αρκεί για την επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του αφορολόγητου, τη διαγραφή τόκων και προστίμων, και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Κατέκρινε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν είχαν ούτε επιφανειακά φιλολαϊκό χαρακτήρα» και ότι, αντιθέτως, προωθούν τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχει άλλο κοστολογημένο πρόγραμμα. Μας ρωτάει, τάχα ρητορικά, “από πού να κόψω για να κάνω αυτά που ζητάτε”; Του απαντάμε: Να καταργήσεις τις φοροαπαλλαγές για εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομηχάνους που κερδίζουν δισεκατομμύρια και δεν πληρώνουν φόρους», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προτείνοντας τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το σύστημα έχει ανάγκη δύο πόλους, «έναν που να κυβερνά και έναν που να απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια», προσθέτοντας ότι η πραγματική ελπίδα για τον λαό δεν βρίσκεται στη σοσιαλδημοκρατία ή στην ακροδεξιά, αλλά στην ενίσχυση της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και στην συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρουσίασε μια «μαγική εικόνα», υπογραμμίζοντας ότι το μετρό χρειάστηκε 20 χρόνια για να κατασκευαστεί, ενώ οι επεκτάσεις του προς τα δυτικά και βόρεια παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Exit mobile version